מתיחת בטן- למה?
העור בבטן שלנו הוא חלק בגופנו אשר מאד רגיש לשינויים, ולצערנו, לא מסתגל אליהם בצורה אופטימלית. הריונות, עלייה וירידה קיצונית במשקל ושינויים באורח החיים באופן כללי, מותירים את חותמם על עור הבטן שלנו, ופתאום, אפילו בהפרש של כמה חודשים, בטן שהייתה מתוחה ויפה הופכת להיות רופסת ומציגה שרירים ועור רפוי ומיותר. אין ספק שדבר זה מייצר אי נעימות במצבים פומביים כמו בחוף הים, אך בעיקר יוצר קושי בהתבוננות אישית במראה ובתחושה שגופכם הזדקן במהירות, כמעט מבלי ששמתם לב. ניתוח מתיחת בטן נוצר בדיוק בעבור מצבים כאלה, ונועד להשיב את הבטן למצב מתוח, רענן וצעיר, להדק ולקרב את השרירים ולגרום למטופלים להרגיש טוב יותר עם עצמם ועם הגוף שלהם, במהירות.
מתיחת בטן: ההחלטה
קבלת ההחלטה על הניתוח בדרך כלל מתרחשת לאחר שהמטופל או המטופלת ניסו הכל על מנת להשיב את הבטן שלהם למצב מניח את הדעת, וגילו כי לא ניתן לחזק אותה ולהיפטר מעודפי העור הקיימים באמצעות פעילות גופנית, דיאטה או שינוי תזונה. לאחר ביצוע ההליך מתרחש שיפור דרמטי במראה האזור, ובהתאם לכך גם לרוב יתרחש שינוי בביטחון ובדימוי העצמי, לטובה.
סוגי המטופלים
ניתוח מתיחת הבטן נפוץ בראש ובראשונה אצל נשים שעברו מספר רב של הריונות ומרגישות שהבטן שלהן לא חזרה לקדמותה לאחר ההריונות. כמו כן, חלק ניכר מן הנשים הן נשים שעברו ניתוח קיסרי אחד או מספר ניתוחים ומעוניינות להיפטר מעודפי העור ובאותה הזדמנות גם לשפר את מראה הצלקת שנותרה מן הניתוח. בנוסף נראה מטופלים רבים, גברים ונשים כאחד, שעברו ירידה משמעותית במשקל (על ידי ניתוח בריאטרי או דיאטה משמעותית) ואינם מצליחים לעצב את גופם בצורה מספקת באמצעות התעמלות גופנית. מכיוון שהפופולריות של ניתוחי קיצור קיבה למיניהם הולכת וגוברת, כך גם מובחנת עליה בניתוחי מתיחת הבטן, שכן ההורדה המהירה במשקל (המלווה לרוב את הניתוחים הבריאטרים הללו) גורמת לעתים קרובות לעודפי עור מרובים. בהתאם לכך, בניגוד לניתוחים פלסטיים אחרים שיכולים להתרחש בעקבות פגעי גיל, בניתוח הזה ניתן לפגוש גם מטופלים צעירים מאד.
למי הניתוח אינו מתאים?
הניתוח אינו מתאים לכל מטופל המעוניין לבצע אותו ויש לבצע בדיקה ראשונית של התאמה. הניתוח לרוב לא יתבצע בחולים הסובלים ממחלות מחלות לב או סוכרת, אנשים בעלי השמנת יתר קיצונית (גם אם הם מתכננים ירידה משמעותית במשקל בהמשך), מעשנים כבדים, אנשים בעלי צלקות משמעותיות באזורים שונים בבטן, ולרוב אף לא יתבצע על נשים צעירות המתכננות הריונות נוספים בעתיד, למרות שיתכן והן תוכלנה לעבור מתיחה חלקית, בהתאם להמלצות הרופאה.
מתיחת בטן: כיצד מתבצע ניתוח?
ישנם כמה סוגים של ניתוחי בטן הכוללים מתיחה מלאה, מתיחה חלקית ושאיבת שומן. את כל אחד מהניתוחים מתאימים אל המטופל באופן ספציפי לפי גילו, מצבו, התוצאה המבוקשת, כמויות העור העודף ועוד. בניתוח מתבצע חתך בגודל מסוים בשיפולי הבטן ולאחר מכן ממשיכים את סדר הפעולות לפי ההליך הנבחר. ההחלמה מניתוח זה אינה קשה ורוב המטופלים חוזרים לשגרת החיים כשבועיים בלבד לאחר הניתוח.
מתיחה מלאה
ניתוח מתיחת הבטן המלאה לרוב יתבצע באנשים שסובלים מעודפי עור בכל רחבי הבטן (לא רק בבטן התחתונה) ומרפיון שרירים רב. הניתוח מתחיל בחתך המתבצע בבטן התחתונה וחתך סביב הטבור. הרופאה תנתק את רקמות העור, תחזק את שרירי דופן הבטן הרפויים, ותמשוך את העור העודף כלפי מטה כדי להדק. הטבור יזכה למיקום חדש על גבי עור הבטן, והבטן תזכה למראה מתוח וחזק.
מתיחה חלקית
ניתוח מתיחת הבטן החלקי (הנקרא לעתים גם “מיני מתיחת בטן”) יתבצע על מטופלים שסובלים מעודף, קל בלבד של עור בשיפולי הבטן התחתונה . הניתוח קל יותר ממתיחה מלאה שכן החתך יותר קצר, הטבור אינו מעורב ואין צורך להזיז אותו ממיקומו, ולא מתבצעים תפרים של השרירים באזור הבטן העליונה. הניתוח הזה מבטיח צלקת קטנה יותר ואף קיצור של זמן ההחלמה בהשוואה למתיחת בטן מלאה.
שאיבת שומן בבטן
לעתים קיימים מטופלים שאין אצלם בעיה של עור עודף ואף לא סובלים מרפיון משמעותי של השרירים, אלא בעלי עודפי שומן בלבד שהם אינם מצליחים להיפטר ממנו בדרכים מקובלות כמו דיאטה או התעמלות. במקרים כאלו אין צורך במתיחת בטן משמעותית אלא רק בשאיבת שומן המתבצעת דרך חתכים קטנים ושאיבת רקמת השומן התת עורית הנמצאת בדופן הבטן. מדובר בהליך קל יחסית, עם החלמה מהירה.
הכנה לפני הניתוח
טרם הניתוח יש להיערך בצורה מקיפה מאד, החל מפגישת הייעוץ הראשונית אצל הרופאה. הרופאה תבדוק את יציבות המשקל של המטופל לאורך זמן, ותאבחן ירידות או עליות קיצוניות. בנוסף תקיים הרופאה בדיקות שגרתיות (בדיקות דם, צילום חזה, אק”ג ועוד) ותאסוף מידע על אורח חייו של המטופל, תרופות שהוא נוטל באופן קבוע, מחלות רקע שונות כמו מחלות לב או סוכרת, והיסטוריה רפואית מלאה. בבדיקה הרפואית תבחן הרופאה את מבנה הבטן, כמה עור עודף יש למטופל ומה מצב דופן שרירי הבטן. לאחר הבדיקה תעבור הרופאה עם המטופל על השיטות הניתוחיות הקיימות וייבנה מערך הניתוח. טרם הניתוח יתבקש המטופל להפסיק ליטול תרופות הגורמות לדילול הדם, ואף להפסיק לעשן לפחות43 שבועות לפני הניתוח, באם המטופל מעשן.
מיד לאחר ניתוח מתיחת בטן
לאחר הניתוח יחבש המטופל בחגורת בטן ויעבור להתאוששות ולאחר מכן לאשפוז עד לבוקר שלמחרת. במהלך הניתוח יוחדר אל מקום הניתוח נקזים . הנקזים יושארו ל 5-10 ימים בהתאם לכמות ההפרשות. והמטופל ישוב לבדיקה על מנת להסירם. ביום שלאחר הניתוח יוסרו התחבושות מן המטופל ויתכן שהוא יחוש כאב מסוים באזור הניתוח, אתו יוכל להתמודדות באמצעות שימוש במשככי כאבים סטנדרטים. לאחר הסרת התחבושות ושחרורו של המטופל לביתו יוכל לשוב ולהתקלח.
התאוששות והחלמה ראשונית
בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח יצטרך המטופל לשמור על מנוחה ולאחריהם יוכל לשוב לפעילות רגילה. יחד עם זאת, מומלץ להימנע מכל פעילות גופנית, הרמת דברים כבדים או נגיעה באזור הניתוח למשך שישה שבועות. לאחר תקופה זו מותר ואף מומלץ להתחיל בפעילות גופנית שכן היא יכולה לסייע בהפחתת הנפיחות ובהחלמה טובה יותר. התפרים בהם משתמשים הם תפרים נספגים שייעלמו בגוף לאט ואין צורך להסירם. יתכן ולאחר הניתוח יחוש המטופל מעין תחושת נימול או חוסר תחושה באזורים מסוימים בבטן, אך זה צפוי ויעלם בהדרגתיות. לעיתים נותרת תחושה מופחתת באזור שהופכת לקבועה. לאחר שבוע עד שבועיים ייעלמו רוב הנפיחות ושטפי הדם שעתידים להופיע לאחר הניתוח ואף הצלקות ילכו ויתבהרו עם הזמן.
הסתגלות בשנה הראשונה
במהלך השנה הראשונה הגוף חוזר לעצמו, הצלקות הולכות ומתבהרות וניתן לשוב וללבוש בגד ים בהנאה. התוצאות של הניתוח יכולות להישמר לזמן רב, אך יש לקחת בחשבון שהריון, עלייה במשקל, או אפילו רק בלאי של הזמן יכולים לגרום לנסיגה מסוימת בתוצאות האסתטיות שהתקבלו לאחר הניתוח. על מנת לשמור על התוצאות לאורך זמן מומלץ לשמור על אורח חיים בריא, תזונה מאוזנת ופעילות ספורטיבית קבועה.
מתיחת בטן: סיכונים אפשריים
כמו בכל ניתוח, קיימים סיכונים אפשריים, שכיחים יותר ופחות, הכוללים דימום , פתיחת פצעי הניתוח, זיהום באזור הניתוח, צלקות בולטות ומובחנות, הצטברות נוזלים, שינוי תחושתי, פגיעה עצבית או תחושת נימול בעור, נמק של שולי העור ועוד. הגורמים התורמים להופעת סיכונים כאלה הם סכרת, עישון כבד, יתר לחץ דם ועוד. באם אתם שמים לב לשינוי בתחושה או במראה באזור הניתוח, כאבים פתאומיים או עליה בחום הגוף, צרו קשר עם הרופאה באופן מיידי להמשך טיפול.