אין אישה שלא שמעה ומכירה את הסלוגן “אחת מתשע”, אך לצערנו, כיום אפילו הנתון המזעזע הזה אינו מדויק והנתונים קרובים לכמעט אחת משבע. אחת משבע נשים תחלה בסרטן השד בשלב כזה או אחר בחייה. לרוב מדברים על הטיפול במחלה, הקרנות, כימותרפיה, וכריתת שד, אבל כמעט ולא מדברים על המשך הדרך. על השביל המפותל בו תלך אישה שחלתה במחלה, כאשר חלק ענק מאותו תהליך הוא לחזור לעצמה, הן נפשית והן פיזית, ולהשיב לעצמה את הנשיות ואת תחושת הביטחון העצמי. בתהליך הבנייה המחודשת מצטרפים המנתחים הפלסטיים אשר מבצעים שחזור שד, ולעתים גם שחזור פטמה.
ההחלטה על ביצוע הליך שחזור שד
שחזור השדיים מתבצע לאחר כריתת שד ומטרתו להשיב את המטופלת למראה דומה ככל האפשר לזה שהיה לה טרם הניתוח. כריתת השד יכולה להתבצע משני מניעים – כריתה לאחר גילוי מחלת הסרטן, או כריתה מפחיתת סיכון לאחר שהתגלתה בגוף המטופלת המוטציה הגנטית אשר אחראית על המחלה. לרוב בימינו הכריתה והשחזור יתבצעו יחדיו, בניתוח אחד המשלב רופא כירורג שמבצע את הכריתה ומנתח פלסטי שיבצע את השחזור. את שיטת הניתוח בוחרים לפי הנתונים הקיימים אצל המטופלת, החלטת המטופלת והחלטת הרופא המנתח יחדיו.
סוגי המטופלות המגיעות אל הניתוח
לרוב מגיעות אל הניתוח מטופלות בעיצומה של מחלת סרטן השד. הן יכולות להיות מטופלות בכל הגילאים, גם צעירות במיוחד וגם מבוגרות, המעוניינות לעבור כריתה ושחזור בניתוח אחד. בנוסף, יבדקו המטופלות אם הן מתאימות לביצוע שימור פטמה או שמא יש צורך בשחזור הפטמה בנוסף, אל הניתוח מגיעות מטופלות שרק אובחנו כבעלות המוטציה הגנטית של סרטן השד, והן בוחרות לבצע כריתה מונעת של שני השדיים ושחזורם המידי על מנת למזער את הסיכויים שלהן לחלות במחלה.
כיצד מתבצע הניתוח?
במידה ומדובר במטופלת חדשה שלא עברה שום הליך כירורגי עד כה, לרוב הניתוח יתבצע בשלב אחד, בו תתבצע גם הכריתה וגם השחזור על ידי כירורג ומנתח פלסטי. באם המטופלת עברה כריתה בעבר, יתבצע רק הליך שחזור בניתוח. בנוסף, ניתן לבצע את הניתוח בשני שלבים בו בשלב הראשון כורתים, ורק לאחר החלמה מחליטים על ביצוע השחזור. הבחירה בין שלב אחד לשניים לרוב תהיה תלויה במטופלת, אלא אם כן יעלו נושאים רפואיים שיכריחו את המנתחים לבחור בשיטה אחת. חשוב לזכור כי ביצוע השחזור מיד לאחר הכריתה הוכח כי מסייע למטופלות לעבור ביתר קלות את התקופה הקשה, מאפשר להן לחזור מהר יותר לחיים מלאים, וכמובן אינו מונע גילוי עתידי אם המחלה תשוב.
שחזור שד על ידי משתל
השחזור המתבצע באמצעות משתל הוא שחזור המערב שתל סיליקון קבוע בתוך השד. בכריתה עצמה משמרים כמה שיותר עור ואף מוסיפים יריעה ביולוגית של דרמיס, אשר הוציאו ממנה את כל התאים, ריפדו אותה ויצרו ממנה מעין ערסל בתוכו אמור לשבת המשתל. היתרון בשימוש ביריעה כזו הוא שהיא אמנם מכילה את מרכיבי העור, אך העדר התאים בתוכה מבטיח שלא תהיה דחייה שלה על ידי גוף המטופלת. היריעה הופכת להיות חלק מגוף המטופלת, מחזיקה את המשתל במקום ומכסה אותו ביחד עם שריר החזה הגדול. ברוב המקרים, היריעה הזו מגנה על השתל בשד המשוחזר, כך שהוא נפגע במידה פחותה גם אם יש צורך בהמשך טיפולי קרינה לאחר הניתוח.
שחזור שד על ידי מתלה מהגב
בניתוח שחזור שד על ידי מתלה מהגב, משתמשים בעור ושריר הלטיסימוס מגב המטופלת על מנת לשחזר את השד. שריר הגב הרחב משמש בניתוח זה, כמו גם רקמות ושומן מסייעים לשוות לשד את המראה האסתטי. באם אין מספיק שומן בגב כדי ליצור שד מלא ודומה לשד הקיים, מוסיפים שתל מתחת למתלה. השד שנוצר יכול להיות דומה ככל האפשר לשד הבריא. יש לקחת בחשבון את העובדה שלעתים העור שנלקח מן הגב מעט כהה יותר מצבע העור שאמור להיות בחזה לכן יתכן ויהיו הבדלים קלים של פיגמנטציה.
שחזור שד על ידי מתלה מהבטן
במקרה הנ”ל משתמשים בעור ורקמת שומן מבטן המטופלת כדי ליצור את השד המשוחזר. דבר זה מתאפשר רק כאשר יש למטופלת מעט שומן בבטן והיא איננה רזה מאד. את השומן וכלי הדם קוצרים מן הבטן התחתונה ומחברים לכלי הדם בחזה. התוצאה המתקבלת היא טבעית ונעימה מאד ויוצרת תחושה קרובה למקור. בכל הנוגע לשחזורים על ידי מתלה, יש לקחת בחשבון שמדובר בניתוחים ארוכים מאד וההחלמה יכולה להיות קשה יותר מאשר החלמה מניתוח עם משתל.
שימור הפטמה
למעט מן המטופלות ניתנת האפשרות לשמר את הפטמה המקורית שלהן בעת כריתת השד . בכריתת שד משמרת פטמה נכנסים לשד דרך הקפל שתחתיו או בחתך קרוב לעטרה, ואז כורתים את השד מבלי להסיר את הפטמה עצמה. התוצאה המתקבלת היא אסתטית ונעימה עד מאד, אך יש לקחת בחשבון כי היא מתאימה רק למספר מוגבל מאד של נשים עם שד קטן וללא נפילה של השד.
שחזור הפטמה
שחזור פטמה אינו הליך הכרחי והוא מתבצע רק כאשר המטופלות בוחרות בו ומעוניינות בפטמה כחלק מן המראה האסתטי השלם של השד. שחזור הפטמה הוא ניתוח קטן בהרדמה מקומית בו ראשית מזיזים מעט מן הרקמות בחזה ויוצרים מעין בליטה קטנה הדומה לפטמה ונותנים לה להירפא. לאחר הריפוי, משתמשים ב קעקוע על מנת ליצור פטמה משוחזרת בעלת גוונים חומים, עם פיגמנטציה היוצרת מראה אותנטי ומדויק, זהה ככל הניתן לשד הבריא או לשדיים המקורים. הקעקוע נעשה ע”י מקעקעת רפואית.
הכנה לפני ניתוח שחזור השד
טרם הניתוח תעבור המטופלת סדרת בדיקות מקיפה המוודאות שאין מחלות גרורתיות, כמו גם בדיקת דם ועוד. המטופלת צריכה להיות בצום בין 6 שעות טרם הניתוח ולהפסיק לעשן, באם היא מעשנת, בהקדם בפגישות המקדימות, תשוחח הרופאה עם המטופלת, תכין אותה לניתוח, תעשה איתה תיאום ציפיות ותסביר לה איך היא עתידה להראות לאחריו. בנוסף יחליטו הרופאה והמטופלת ביחד באילו שיטות ניתוח תשתמש הרופאה ומה יהיה ההליך המדויק. הרופאה תבקש מהמטופלת לספר לה על תרופות שהיא נוטלת (אפילו תוספי מזון או ויטמינים) ולהיפגש עם המרדים למעבר על ההיסטוריה הרפואית כהכנה להרדמה לפני הניתוח.
מיד לאחר הניתוח
המטופלת תצא מן הניתוח מעט מטושטשת מחומרי ההרדמה ותשלח להתאוששות לפני שתעלה למחלקה לאשפוז. אזור הניתוח יכוסה בחבישה ויכיל נקזים שיוסרו בימים לאחר מכן. הירידה הראשונית מהמיטה תתבצע בעדינות ורק בליווי חבר צוות רפואי. האשפוז יהיה אשפוז של כמה ימים בלבד בו תנוח המטופלת, ויעקבו אחר תהליך ההחלמה שלה לשחרורה למנוחה בבית.
התאוששות והחלמה ראשונית מניתוח שחזור שד
לאחר הניתוח יהיה על המטופלת לנוח ולהתאושש. ההחלמה והכאבים תלויים בסוג הניתוח שהתבצע והמעקב יהיה בהתאם. החזה יהיה מעט נפוח לאחר הניתוח ויש לצפות לכאבים ולעייפות עד שבועיים לאחר הניתוח. ההחלמה עצמה אורכת מספר שבועות, לרוב בין שישה שבועות לשמונה, ועל המטופלת להימנע מפעילויות ספורטיביות, מהרמת דברים כבדים או מקיום יחסי מין.
הסתגלות בשנה הראשונה
במהלך תקופת ההחלמה הראשונית יהיה על המטופלת לעקוב אחר הוראות החלפת החבישות, נטילת תרופות באם הורו לה והקפדה על ניקיון קבוע של החזה ואזור הניתוח על מנת למנוע זיהומים. לעתים תופנה המטופלת לפיזיותרפיה על מנת להבטיח תפקוד נכון של האזור ושל הריאות אך זה יתחיל רק כחודשיים לאחר הניתוח. הצלקות באזור הניתוח מטשטשות במהלך השנה הראשונה, וצבען מתבהר, אך הן לא נעלמות לחלוטין.
סיכונים אפשריים
יתכנו מספר סיכונים וסיבוכים לאחר ניתוח שחזור שד, ביניהם זיהום שיתרחש בפצע שלרוב יטופל באמצעות אנטיביוטיקה, הצטברות נוזלים בפצע המתרחשת לעתים אם הנקזים הוצאו מוקדם מדי, מה שלעתים יצריך ניקוז ידני על ידי מנתח, כאבים חזקים, דימום, ירידה בתחושה או אי נוחות בתנועה. כמו כן, בהמשך יתכן ותחווה המטופלת התקשות של הקופסית (המעטפת הרקמתית סביב המשתל), תזוזה של המשתל, דליפה במשתל, קפלים במשתל וכדומה. בכל הבעיות הללו ניתן לטפל על ידי התייעצות עם הרופא, ומומלץ מאד לשים לב לכל התרחשות חריגה ולדווח עליה באופן מיידי.