הקטנת חזה – כל מה שרצית לדעת
נשים בעלות חזה גדול יכולות להעיד שהחיים יכולים להיות לא פשוטים כלל, אמנם החזה מהווה סטטוס לנשיות אך לעתים יכול להיות מגביל מעיק, מכביד (הן רגשית והן פיזית) ואף יכול לגרום לנזק גופני. בשל סיבות כאלה מחליטות כיום נשים רבות בעלות חזה גדול לבצע הליך אסתטי הנקרא הקטנת חזה ולשנות את ממדיו.
ההחלטה על ניתוח הקטנת חזה
ההחלטה לבצע את הניתוח מגיעה לרוב בעקבות אחת משתי סיבות- קושי נפשי או קושי פיזי. במצב של קושי נפשי מגיעות מטופלות רבות כאשר הן מאסו במבטים, בהערות המטרידות, בבהייה ובתחושה שהן מיצג בשל החזה הגדול שלהן. אותן נשים מרגישות שהחזה הפך להיות משמעותי כל כך בגופן שאין מקום לדברים אחרים, והן מחפשות לשנות את האיזון הזה בחייהן. הנשים המגיעות בשל קושי פיזי הן נשים הסובלות מכאבי צוואר, גב, וחגורת כתפיים ולעתים, נשים עם עקמת בגב, ואפילו קושי בנשימה עמוקה. כמו כן, הנשים הללו מתקשות בהתאמת חזיות או בגדים בכלל, השתתפות בפעילויות ספורטיביות, וכאב הנובע משפשוף העור מתחת לחזה או אפילו פטרת באזור. בנוסף, לחזה גדול יש נטייה לצנוח מהר יותר עם שנים, ונשים רבות מגיעות להקטנה לא רק על מנת להקטין את נפח החזה, אלא גם להרימו ולעצבו בצורה אסתטית.
סוגי המטופלות המגיעות אל הניתוח
ניתוח הקטנת חזה מושך אליו מגוון רחב מאד של מטופלות, בכל גיל ובכל מצב. הדבר המשותף לכולן הוא שהן סובלות מכאב או אי נוחות או חוסר שביעות רצון ממראן ומעוניינות בשינוי. הנשים הללו יכולות להיות נשים צעירות , נשים לאחר הריונות ולידות שסובלות מחזה גדול ולעתים נפול, וכמובן נשים הסובלות מכאבים על בסיס יומיומי הנובעים ממשקל החזה על הכתפיים, הצוואר והגב.
כיצד מתבצע הניתוח ?
הניתוח הנפוץ כיום הוא ניתוח הנקרא “הקטנת חזה באמצעות צלקת אנכית”. בשיטה זו מתבצע חתך לאורך היקף העטרה, אשר יורד כלפי מטה לכוון הקפל התת שדי. היתרון בבחירה בשיטה הזו הוא הצלקות המעטות יחסית ומשך ניתוח קצר. בנוסף, בשיטת הניתוח זו אנו יכולים לוודא שהתוצאה המתקבלת הינה של שד מעוצב במראה טבעי ככל הניתן. שיטה זו מאפשרת צילוק יחסית מינימלי, כזה שלא יהיה מובחן בלבישת חולצות או שמלות עם מחשוף, ואף לרוב לא יראה גם בלבישת ביקיני בים.
ההכנה לפני הניתוח
לפני הניתוח תיפגש המטופלת עם הרופאה ותקבל ייעוץ ראשוני והסבר על הטכניקות השונות. המטופלת תעבור תשאול לגבי מצבה הרפואי ,תרופות, ניתוחים קודמים ,עישון ורגישות לתרופות, כמו כן תיבדק ההיסטוריה הרפואית במשפחה, עם דגש על הנשים במשפחה ועל מחלות כגון סרטן השד או סרטן השחלות. המטופלת תתבקש לעבור מגוון בדיקות, באם המטופלת מעל גיל 30 היא תתבקש לעבור בדיקת US שד, ואם היא מעל גיל 40 תעבור גם ממוגרפיה על מנת לשלול מחלות קיימות. בנוסף, תיפגש המטופלת עם הרופא המרדים על מנת לעבור בדיקות והכנה טרם ההרדמה. באם המטופלת מעשנת, היא תתבקש להפסיק לעשן לפחות 4 שבועות לפני הניתוח, על מנת לאפשר את ההחלמה הטובה ביותר ולמזער סיכונים. אל הניתוח תגיע המטופלת בצום ולאחריו תתאושש ותתאשפז למשך לילה אחד בלבד, בתנאי שהניתוח עבר בשלום והצליח.
מיד לאחר הניתוח
מיד לאחר הניתוח ילביש המנתח על המטופלת מעין חזיית ספורט תומכת, אותה יהיה עליה ללבוש במשך חודש שלם, גם בלילות, על מנת לתמוך בתוצאות הניתוח. המטופלת תרגיש נפיחות ויש סיכוי שדרך החתכים יופרשו מעט נוזלים, אך אין בכך כל סכנה. את התפרים אין צורך להוציא והם יספגו בעור במהלך תקופת ההחלמה. לרוב תאושפז המטופלת ללילה אחד בלבד בבית החולים, ולאחר מכן תשוחרר לביתה להתחיל את תקופת ההחלמה.
התאוששות והחלמה ראשונית
לאחר הניתוח יהיה על המטופלת לנוח במשך עשרה ימים עד שבועיים על מנת לתת לחזה את הזמן הראוי להחלים. בצקות, שטפי דם ונפיחויות הם תופעה שכיחה, כמו גם כאבים ורגישות, בהם ניתן לטפל באמצעות משככי כאבים סטנדרטיים. מומלץ להימנע מלהרים את הידיים מעל לראש ואף להימנע מנהיגה בשבוע הראשון לאחר הניתוח. בנוסף, יש להימנע מהרמת חפצים כבדים ומשכיבה על הבטן כחודש וחצי לאחר הניתוח. יתכן ובחודשים הראשונים תרגיש המטופלת שינוי תחושה או אפילו חוסר תחושה בשד, באזור העטרה או בפטמה עצמה. תחושות אלו הן סטנדרטיות ועלולות לקרות, אך גם חולפות במהלך תהליך ההחלמה. מומלץ לפנות לרופאה בכל שינוי או תחושה קיצונית במהלך החודשים הללו.
ההסתגלות בשנה הראשונה
במהלך השנה הראשונה לניתוח השד מתעצב, ומראהו הופך לטבעי יותר, הבצקת חולפת, והשד מתרכך. החזה מגיע אל צורתו הסופית רק כחצי שנה ויותר לאחר הניתוח, לכן נדרשת סבלנות יתרה בהמתנה לתוצאה אידיאלית. הצלקות מתבהרות ומשנות את צורתן לאט לאט, אך יש להקפיד שלא לחשוף אותן לשמש ישירה במהלך החצי שנה הראשונה לאחר הניתוח, על מנת למנוע התבהרות או שינוי צבע ומרקם של הצלקת, ולאפשר לה להחלים בצורה אידיאלית.
סיכונים אפשריים בניתוח
בכל ניתוח בחזה ישנם סיכונים אפשריים וביניהם דימום , פתיחת תפרים, הצטברות נוזלים, זיהום, תחושה מופחתת בפטמות, נמק של העור או של הפטמה או אסימטריה. צלקות בולטות יכולות להתפתח מאוחר יותר ועור עודף הקיים בחלק התחתון של השד לרוב מתכווץ. במידה והעור לא התכווץ מספיק במהלך השנה הראשונה, יש לעתים צורך בניתוח לתיקון הצלקת בחלק התחתון. כל הסיבוכים האלה לרוב יתרחשו בסמוך לניתוח, לכן על המטופלת להקפיד לשים לב לכל שינוי או חריגות בתחושה או במראה. בנוסף, יש לשים לב ששכיחות הסיכונים עולה במטופלות חולות סכרת ובמעשנות, וכדאי לקחת זאת בחשבון טרם הניתוח. סיכון נוסף אפשרי הוא איבוד היכולת להניק, בשל זאת ובשל העובדה שהריונות ולידות יכולים לשנות את צורת השד, יש לשקול לעבור את ניתוח ההקטנה רק לאחר הולדת הילדים. כל הסיכונים שצוינו הם סיכונים שניתן לפתור באמצעות טיפול נכון, ועל כל מקרה חריג יש לפנות לרופא המטפל להתייעצות ופתרון.
גניקומסטיה והקטנת חזה לגבר
נדמה כי רוב הניתוחים הקשורים לאזור החזה הם נחלתן הבלעדית של הנשים, אך לא כך הדבר בימינו. גברים רבים סובלים מתופעה הנקראת “גניקומסטיה”, תופעת הגורמת לחזה גברי להראות כחזה נשי, תפוח ועגול. למעלה מ-40% מהגברים סובלים מתופעה זו במידה כזו או אחרת, אך רק מעטים יבחרו לעבור ניתוח פלסטי לשנותה. הניתוח מתבצע לרוב בגברים צעירים ובריאים, לאחר שנבדקו הסיבות המקוריות לתופעה. לעתים יגלה המנתח שאין מדובר בגניקומסטיה כלל אלא בעודף משקל, ושצורת החזה יכולה להשתנות עם ירידה במשקל, וכמובן שמטופלים כאלה לא יעברו ניתוח. כמו כן, הגניקומסטיה יכולה להתרחש כתוצאה מהפרעה בתפקודי כבד, או בשימוש בסטרואידים. במקרים כאלה, יופנה המטופל לטיפול בגורם, ולא לניתוח.