מתיחת פנים – כל מה שצריך לדעת!
מתיחת פנים- לשם מה?
העור שלנו הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו, והוא גם כמובן האיבר החשוף ביותר. הוא נתון מדי יום לפגעי שמש, קרינה וזקנה. על העור שלנו, ובמיוחד על עור הפנים, ניתן לראות את כל שעברנו במהלך חיינו, ולעתים, אם לא טיפלנו בעור שלנו מספיק טוב, או אפילו אם סתם התבגרנו מבלי לשים לב, אנו מוצאים את עצמנו מביטים במראה ולא מזהים את האדם שמביט אלינו. בדיוק בעבור רגעים כאלו הומצאו שלל הליכים פלסטיים, ביניהם מתיחת פנים שיכולה להוריד שנים רבות מעור פנינו ולגרום לנו להראות זוהרים, צעירים יותר ורעננים.
ההחלטה על ניתוח מתיחת הפנים
לרוב מגיעים מטופלים (נשים וגברים כאחד) לביצוע ניתוח מתיחת פנים לאחר שעור הפנים שלהם ניזוק מגורמים שונים כגון חשיפה מרובה לשמש, לחץ וסטרס, עישון, גנטיקה ואורח חיים לא בריא, או אם חוו ירידה משמעותית במשקל ששינתה את נפח הפנים שלהם. הפנים נראות עייפות ומבוגרות, וסובלות מעור רפוי או נפול, עודפי עור, צניחת אזור הסנטר והלסת (מה שגורם לעתים למראה של סנטר כפול), קמטים ותחושת רפיון. הליך זה ניתן לבצע כמעט בכל גיל, בתנאי שניכר רפיון משמעותי בפנים, ולהגיע לתוצאה טבעית, נעימה ומתוחה. את הניתוח ניתן לבצע יותר מפעם אחת במהלך החיים, כאשר תוצאותיו של הניתוח הקודם מתפוגגות לאחר מספר שנים והרפיון חוזר.
סוגי המטופלים המגיעים אל הניתוח
בניגוד למה שעלולים לחשוב, אל הניתוח מגיעים גם גברים וגם נשים הסובלים מרפיון בעור הפנים ומדובר באחד הניתוחים השכיחים ביותר. המטופלים המגיעים אל הניתוח מבקשים לזכות בעור פנים מוצק ומתוח, והם לרוב מעל גיל 50. בנוסף, ניתן לראות קבוצת מטופלים צעירה המגיעה לעבור את הניתוח, מדובר באנשים אשר הורידו כמות משקל נכבדת וההורדה המהירה גרמה לרפיון העור ולעודפי עור משמעותיים גם בפנים, ללא קשר לגילם. המטופלים המגיעים אל הניתוח מעידים על עור דק, רפוי, ללא גמישות, מראה ריק ורפוי באזור מרכז הפנים וצניחה של העור גם באזור הלסת והצוואר. בעבר ניתוח מתיחת הפנים כלל טיפול הפועל רק על שכבת העור החיצונית, אך כיום הניתוח מתמצה בשני מישורים , מישור שטחי ומישור עמוק ובהתאם לכך, תוצאותיו מוצלחות יותר.
למי הניתוח לא מתאים?
הניתוח לא יעבוד עבור אנשים שאינם מפגינים רפיון עור משמעותי, שהרקמות שלהם עדיין מתוחות והדוקות, שאיכות סיבי הקולגן והאלסטין בעורם עדיין גבוהה ושאין הידלדלות של שומן תת עורי. בנוסף, לניתוח לא יתאימו מטופלים עם מחלות רקע משמעותיות, או כאלה הנתונים תחת טיפול בכדורים מדללי דם, ואף לא מעשנים כבדים.
תכנון הניתוח המדויק
מטופלים רבים מבקשים לעבור מתיחת פנים כאשר הם מפגינים רפיון דווקא באזור העיניים, או שהתלונה הגדולה שלהם היא דווקא על קמטים ואובדן נפח בפנים. לעתים רבות, למטופלים כאלו תמליץ הרופאה על שלל אפשרויות אחרות, הן ניתוחיות והן ללא ניתוח, ביניהן מילוי קמטים באמצעות חומצה היאלורונית, ניתוח עפעפיים, מתיחת מצח והרמת גבות, או הליכים אחרים שיתאימו יותר לצרכיו הספציפיים של המטופל. בנוסף, לעתים המלצה תהיה על שילוב ההליכים הללו ביחד עם מתיחת הפנים. לפני הניתוח, במהלך הייעוץ, יוכל המטופל לבחור באילו אזורים ירצה לטפל במהלך מתיחת הפנים והצוואר והאם יש צורך בהליכים משלימים אחרים שיתבצעו, כגון הזרקת שומן, פילינג (קילוף העור) סביב השפה ועוד. לאחר שהוחלטו ההליכים שיבוצעו במהלך הניתוח, תוכל הרופאה לתכנן את זמנה ואת שלבי הניתוח השונים לקבלת תוצאה אופטימלית.
מתיחת פנים מלאה
בניתוח זה, מתחילים את החתך לרוב באזור הרקות של המטופל ואז יורדים לחלק הקדמי של האוזן ומקיפים אותה. גישה זו מאפשרת לרופאה לגשת אל כל האזורים בפנים בצורה הטובה ביותר. לאחר ביצוע החתך מפרידים את העור מרקמות הפנים, מהדקים את רקמות החיבור הנמצאות מתחת לעור הפנים של המטופל, ומסיימים בהסרת עודפי עור. לעתים תבחר הרופאה להמשיך אל מתיחת צוואר בחתך נוסף, לבצע שאיבת שומן בצוואר, ולהזריק שומן מגוף המטופל אל מקומות שונים בפנים כמו הלחי, צידי הפה, או השפתיים, על מנת ליצור מראה מלא יותר, לא רפוי ולא מדולדל. החתכים בסיום הניתוח נסגרים על ידי חוטים נמסים, ללא צורך בהוצאתם. החוטים הללו נועדו ליצור צלקות אסתטיות יותר, ובשלב מאוחר יותר אף פחות מובחנות.
ההכנה לפני מתיחת פנים
טרם הניתוח יצטרכו כל המטופלים לפגוש את הרופאה ולבצע תיאום ציפיות על תוצאות הניתוח, כמו גם לבחור בהליכים נוספים, אם ירצו. הם יאלצו לבצע בדיקות דם (ספירת דם, תפקודי קרישה, אק”ג וצילום חזה למטופלים מבוגרים יותר) ולספר לרופאה על היסטוריה רפואית ומשפחתית. יש להפסיק נטילת תרופות מסוימות טרם הניתוח הכוללות כל תרופה מדללת דם (כגון אספירין) ותוספי מזון למיניהם (כגון אומגה 3). מעשנים יצטרכו להפסיק לעשן כ-4 שבועות לפני הניתוח, שכן לעישון יש השפעה משמעותית על החלמה מהניתוח ואף יכול להוות סיכון משמעותי בריפוי. בפגישה המקדימה תעריך הרופאה את מידת הנפילה ותמליץ על הפרוצדורות הנכונות למטופל זה, כמו גם תבדוק כמה שומן תת עורי קיים בפנים. בהתאם לנתונים הקיימים בידה, תבחר הרופאה, ביחד עם המטופל, את שיטת הניתוח הנכונה ביותר עבורו. אל הניתוח יש להגיע בצום של 6 שעות.
מיד לאחר הניתוח
לאחר שמסתיים הניתוח, יילקח המטופל אל חדר ההתאוששות. במהלך הניתוח יכניסו נקזים שיישארו בפניו של המטופל למשך יום. המטופל לא אמור לסבול מכאבים שכן ניתנים לו משככי כאבים מיד בתום הניתוח, אך בימים שלאחריו הוא עתיד להרגיש אי נוחות מסוימת, בעיקר באזור הצוואר. ביום לאחר הניתוח יוציאו את הנקזים שהכניסו במהלך הניתוח. לרוב, יאושפז המטופל ללילה אחד לאחר הניתוח ואז ישוחרר לביתו להמשך החלמה.
למה לצפות לאחר הניתוח?
כל מטופל עשוי להגיב באופן אחר לניתוח, הן פיזית והן מנטלית, בהתאם לסוג העור שלו, סף הכאב והמבנה הנפשי שלו. אחת הדרכים להתכונן לפני הניתוח היא לבקש מהרופא/ה המנתח/ת לדבר עם מטופלים בעלי נתונים זהים לשל המטופל ולהבין מהם כיצד הם עברו את תקופת ההחלמה ולמה המטופל צריך להתכונן. רוב המטופלים מדווחים על תחושה של לחץ, מתח ואפילו מעט נימול וחוסר תחושה בפנים, ואף אזורים כואבים או לא נוחים. דבר נוסף אליו יש להתכונן הוא תחושה קשה נפשית, לעתים דיכאון, המתרחש אצל חלק מן המטופלים. דבר זה לרוב מגיע בימים הראשונים לאחר הניתוח, והוא נובע מחוסר הסבלנות בהחלמה, מן המראה החבול המופיע לאחר הניתוח, או מן הזמן הרב בו מבלים המטופלים לבדם בהחלמה. נורמלי מאד לחוש גם חרדה, מתח או עצבים לגבי תוצאות הטיפול, אך לאחר שבועיים כבר יוכלו המטופלים לראות את התוצאה הסופית המוצלחת ולהירגע. מתח יכול להיות קשור גם לקבלה של הסביבה, והאם החברים והמשפחה יאהבו את המראה החדש. כל התופעות הללו צפויות ונורמליות, וחולפות לאחר זמן קצר.
התאוששות והחלמה ראשונית ממתיחת הפנים
מיד לאחר הניתוח קיימת נפיחות מאד משמעותית בפנים אך אין מה להיבהל, מדובר בתופעה צפויה והיא חולפת במהרה, לאחר כשבועיים ממועד הניתוח. אל העבודה והשגרה הרגילה יוכל המטופל לחזור לאחר שבועיים עד שלושה. על הפנים יופיעו ככל הנראה שטפי דם קטנים שייעלמו מאליהם, אך מומלץ להימנע מהתכופפות, הרמת משאות כבדים וכל פעילות ספורטיבית אינטנסיבית אחרת, כדי לא ליצור שטפי דם נוספים. יחד עם זאת, כן מומלץ להפעיל את הגוף בימים הראשונים לאחר הניתוח, אפילו אם מדובר בהליכה רגועה של כמה דקות מסביב לבניין, רק כדי למנוע התפתחות אפשרית ומסוכנת של קרישי דם או פקקת ורידים. אמנם מדובר בסיכוי נמוך, אך הוא מתגבר כאשר המטופל שוכב במיטה ללא כל תזוזה. באם עבר המטופל מתיחה מלאה, יתכן ולא יוכל לנהוג בשבוע הראשון לאחר הניתוח בשל מגבלות תנועה בצוואר, ויתכן שאף הראייה תהיה מעט מעורפלת. חשוב להימנע מלקיחת סיכונים מיותרים ולהיעזר בחברים או בבני משפחה. מומלץ לנקות את קווי התפר על הפנים מדי יום במים וסבון – דבר זה עוזר בריפוי הפצעים ומונע זיהום. דבר נוסף שיכול להאיץ את ההחלמה הוא אכילת מאכלים עשירים בוויטמינים כמו בוויטמין C, כדוגמת פירות הדר או גמבה, ובחלבונים.
הסתגלות בשנה הראשונה
בשלבים הראשונים יאלצו המטופלים לשמור על עצמם, בעיקר בחודשים הראשונים. הצלקות על הפנים תעלמנה לאט לאט, וסביר להניח שתוך 4 עד 6 חודשים כבר יהפכו מאדומות לבעלות צבע של עור הפנים. ככל שיחיו המטופלים אורח חיים בריא יותר, הכולל התעמלות, תזונה נכונה המכילה ויטמינים, מינרלים וחלבון רב, הימנעות מעישון ומחשיפה לשמש, כך תשמר התוצאה האסתטית של הניתוח לאורך זמן. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שכמעט בלתי נמנע שלאחר שנים (בין 7 ל-15 שנים, תלוי בסוג העור, בגיל, ובאורח החיים) מצב העור יחזור להיות כשם שהיה לפני הניתוח, והמטופלים יאלצו לעבור ניתוח נוסף באם ירצו לשחזר את התוצאות הרעננות, הצעירות והמתוחות.
סיכונים אפשריים
כבכל ניתוח, גם בניתוח מתיחת פנים קיימים כל מיני סיכונים וסיבוכים אפשריים אתם יצטרכו המטופלים להתמודד. הסיכונים כוללים חוסר סימטריה בפנים, ירידה בתחושה הקיימת בפנים – שלרוב תפתור את עצמה לאחר מספר חודשים, דימום שיהיה צורך לנקזו, זיהום באזור הניתוח, הצטברות נוזלים ועוד. סיבוכים נדירים יותר יכללו נמק בפנים – אשר לרוב יתרחש יותר אצל מטופלים מעשנים ויטופל בחבישות מקומיות, צלקות שאינן מחלימות כראוי, מגרדות, בולטות או רגישות, פגיעה בעצב הפנים המשבשת את יכולת התנועה של שרירי ההבעה בפנים ועוד. סיבוכים אלו הם נדירים, אך גם בהם יש דרך לטפל לאחר התייעצות עם הרופאה. באם שמתם לב לסימנים חריגים, חום גבוה, כאבים עזים או החלמה שנראית יוצאת דופן, פנו לרופאה המטפלת ללא היסוס להמשך טיפול בבעיה. ככל שסימפטומים אלו יטופלו במהירות רבה יותר, כך גדלים הסיכויים להמשך החלמה תקין ולטיפול מלא בבעיה.
כיצד ניתן להימנע מסיכונים ככל האפשר?
ראשית, מומלץ תמיד לבחור מנתח מומחה, המבצע ניתוחים פלסטיים באופן קבוע, לרבות מתיחות פנים. שנית, יש להיות כמה שיותר כן ואמיתי עם המנתח. על המטופל לדווח למנתח על כל מצב בריאותי, כאב או מחלה, לשתף בהרגלים שונים, לספר על בעיות נפשיות וכמובן לדווח על צריכת אלכוהול או שימוש כלשהו בסמים, גם בעבר. לבסוף, יש להקפיד בדקדקנות על הוראות הטיפול הניתנות על ידי הרופא לאחר הניתוח, ולהקפיד לבצע אותן במלואן כדי להבטיח החלמה איכותית.
לקבלת מידע על טיפולים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ, השאירו פרטים ואנו נשוב אליכם.